Techniek: Heatermeter 4.0

Hier vind je alle info over mijn Heatermeter 4.0 project.

Ben als hobby, bezig met het bouwen van mijn eigen bbqcontrollers,  Deze controller is een zogenaamde Heatermeter, opensource platform waarbij een ATmega processorboard in combinatie met een Raspberry PI computer en complete PID regeling wordt.

Voordeel van een HM is dat je alles zelf in de hand hebt. Als techneut kun je vrij spelen met alle settings om de PID regeling zo optimaal mogelijk te maken. De HM heeft ook een internet interface zodat je de controller via het internet kunt uitlezen en kunt na regelen. En het is natuurlijk erg gaaf om een eigen controller te bouwen.

Nadeel is wel dat je redelijk technisch moet zijn om de HM optimaal te kunnen gebruiken. Het is een zelfbouwproject, HM’s zijn niet in een winkel te koop. Als je alle onderdelen in kleine hoeveelheden inkoopt (zeg voor 1 of 2 controllers) dan wordt het een prijzige oplossing en zit de fun vooral in het zelf bouwen. Bij grotere aantallen (10+) wordt de prijs (wat) lager omdat de verzendkosten uit met name de USA dan berekend kunnen worden over 10 sets i.p.v. 1. Bij 1..2 stuks komt er ook vaak kleine ordertoeslag bij, bij de verschillende elektronicaleveranciers.

Heatermeter is een opsteekprint voor de PI waarmee je eenvoudig temperatuurvoelers en een ventilator kunt aansluiten. De opsteekprint is de eigenlijke regeling (PID regeling), de PI zorgt voor de communicatie naar het internet en heeft een complete webserver aan boord.

Daarnaast kun je op de opsteekprint een lcd display aansluiten en heeft hij 3 vrij te programmeren status leds alsook een 4 weg navigatie knop.

Ikzelf gebruik Maverick ET-73 temperatuur probes, speciaal geschikt voor de barbecue. Meestal 2 in de barbecue, 1 op het rooster voor de temperatuur in Q (pit temperatuur) en 1 in de kern van het vlees (core temperatuur)

nuttige links:

https://github.com/CapnBry/HeaterMeter/wiki/HeaterMeter-4.0-Assembly

https://github.com/CapnBry/HeaterMeter/wiki/HeaterMeter-4.0-Hardware

https://github.com/CapnBry/HeaterMeter/wiki/_pages

[Best_Wordpress_Gallery id=”18″ gal_title=”HM4.0-hardware”]

 

mijn assemblage documentatie vind je hier

mijn basiscursus solderen vind je hier

 

De Raspberry PI

[Best_Wordpress_Gallery id=”13″ gal_title=”HM4.0-PI”]

De LEGO Behuizing

en dan moet er een behuizing om, dus samen met BBQboy Lukas zijn Lego omgegooid en met hem een mooie behuizing geknutseld.

[Best_Wordpress_Gallery id=”14″ gal_title=”HM4.0-behuizing”]

En dit kun je er mee:

[Best_Wordpress_Gallery id=”15″ gal_title=”HM4.0-fotoos”]